Succesvolle samenwerking Hendriks Coppelmans Ontwikkeling en Janssen de Jong Projectontwikkeling in Geerpark BV:

'Niet beconcurreren, maar stimuleren'

“Heel belangrijk in deze samenwerking is het wederzijds respect voor elkaars DNA, werkwijze en gedachtegang. Ontwikkelen is immers mensenwerk en mensenwerk doe je samen. We zijn beiden no-nonsense ontwikkelaars en zitten hetzelfde in de wedstrijd, dus de klik was er vrij vlug. Daarnaast is het belangrijk dat langdurig dezelfde mensen op het traject zitten. Rob en ik zijn al vanaf dag 1 operationeel betrokken bij dit project. Zodoende hebben we aan een half woord genoeg en dat scheelt veel AK (Algemene kosten)”, aldus Hugo Geerlings, Manager Ontwikkeling bij Hendriks Coppelmans Ontwikkeling, over de succesvolle samenwerking met Janssen de Jong Projectontwikkeling in Geerpark BV.

Deze samenwerking is ontstaan door een tenderuitvraag van de gemeente Heusden en Wooncorporatie Woonveste medio 2016. Rob Crul, Senior Projectmanager Janssen de Jong Projectontwikkeling, legt uit: “Het was één van mijn eerste projecten toen ik in dienst kwam bij Janssen de Jong Projectontwikkeling. Hendriks Coppelmans Ontwikkeling en wij hadden beiden separaat al een fase gerealiseerd in dit gebied. Toen de tenderuitvraag verscheen, besloten we samen in te schrijven op deze uitdagende uitvraag.” Aan inschrijvers werd gevraagd hoeveel woningen ze gasloos én NOM wilden maken (Nul-Op-de-Meter: dit betekent dat de woningen gemiddeld over een jaar genomen evenveel energie opwekken als de bewoners bij ‘normaal’ gebruik verbruiken). Hugo: “Toen hebben wij gezegd: ‘We doen ze allemaal. 100% NOM’. We hadden beiden al veel kennis hierover opgedaan, dus besloten we elkaar niet te beconcurreren, maar te stimuleren.”

Voorop lopen

DSC_0209_aangepastRob vult aan: “We hadden in het gebied al best veel gasloos gebouwd. Daar is het uiteindelijk ooit mee begonnen: één van de eerste gasloze wijken van Nederland. De gemeente heeft die ambitie elke keer opgeschaald en wij waren ervan overtuigd mee te kunnen met die opschaling. De basis kenden we. Het extra zat hem met name in de garantie. Inmiddels hadden we voldoende vertrouwen in de techniek om dit aan te durven. Als we tot dan toe alleen maar gasketels in een woning hadden toegepast, was die stap een stuk groter geweest. We hadden dus al een aantal tussenfasen doorlopen.” Hugo: “We wilden al gasloos bouwen voordat gasloos de eis was. Hierin liepen we ook al voorop en daar heb je  profijt van bij het nemen van de volgende stap.”

Kennissessies

“Natuurlijk speelde ook risicospreiding een rol in de keuze om samen te werken. Dit was destijds het grootste NOM-koopproject in Nederland. En het was nog crisis, dus dat was best spannend. NOM bleek echter een enorm USP (Unique Selling Point) te zijn, waardoor de woningen snel verkocht waren”, vervolgt Hugo. Het hypotheekbedrag was hoger doordat de NOM-woningen duurder waren dan reguliere woningen, maar de woonlasten zijn veel lager door lage energiekosten. “We hebben kennissessies voor makelaars georganiseerd om ze wegwijs te maken in wat NOM is en welke voordelen dit biedt voor de woonlasten. Tevens hebben we hypotheekverstrekkers gevraagd om met ons mee te denken. Zo kwamen we beslagen ten ijs.” De keuze voor 100% NOM-woningen en het  gedegen plan van aanpak leidden tot een winnende inschrijving voor Geerpark B.V.

Intrinsieke drive

DSC_0208_aangepastWat maakt de samenwerking zo succesvol? Hugo: “Beide bedrijven stellen de klant centraal. We willen wonen geweldig maken. Een mooi woonproduct op de markt zetten. Deze intrinsieke drive is in beide bedrijven sterk aanwezig.” Rob: “We zijn allebei niet bang om voorop te lopen in dit soort trajecten. Dat moet je ook maar durven. Natuurlijk heb je weleens momenten dat het tegenzit, maar de ambitie heeft nooit ter discussie gestaan. We hebben dit gezegd, dus we gaan ervoor! We willen daar tijd en energie in steken en misschien ook best een keer onze neus stoten, want dat gebeurt natuurlijk ook. Kenmerkend voor beide partijen is dat we verder gaan. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in onze deelname aan Brainport Smart District in Helmond en wat we doen op het gebied van circulariteit. Dit is ook onderdeel van je DNA. Als één van beiden dat niet heeft en die trapt steeds op de rem, dan houd je het niet vol samen.”

Een beetje stoeien

Wat waren de uitdagingen tijdens het traject? “Dat je, zeker in het begin, het pad moest vrijmaken voor iedereen die in de kolom meegaat, zoals makelaars, hypotheekverstrekkers en andere adviseurs. Er was niet eens een gevalideerde methode om de NOM-woningen te taxeren voor een hypotheekaanvraag. Zo nieuw was het nog. En we moeten 10 jaar garantie geven op de prestatie van onze installaties. Samen met organisaties SWK en Woningborg hebben we de installaties op diverse manieren getoetst, zodat we die garantie konden geven”, laat Hugo weten. Rob vult aan: “De communicatie naar de klanten, het verwoorden van de klantreis met dat nieuwe product, was ook lastig. We hebben heel erg op EPG (EnergiePrestatieGarantie) en een goede informatievoorziening gefocust. Je merkt dat dat bij mensen op plaats tien komt. Het gaat eerst om de keuken, de vloer en de tuin. Er is bij aankoop gewoon geen aandacht voor. Pas als straks de woning draait. Als je aan de voorkant echter niet de juiste focus op de inhoud van EPG legt, dan kan dat problemen opleveren op het moment dat mensen andere verwachtingen hebben als ze al in de woning zitten. En dan ben je te laat. Dat was af en toe wel een beetje stoeien. De kunst was ook om in basis goede en mooie woningen te maken en dan ook nog NOM én met EPG. Om de benodigde kennis op te doen, hebben we diverse partners om ons heen verzameld met dezelfde drive. Wij zijn maar ontwikkelaars en bouwers. Je hebt meer mensen in de keten nodig. Door samen te werken houd je elkaar ook scherp. De belangen waren weleens verschillend, maar nooit tegengesteld. We werken gewoon prettig samen.”

Voortzetting samenwerkingsverband

De goede samenwerking tussen Hendriks Coppelmans Ontwikkeling en Janssen de Jong Projectontwikkeling heeft geresulteerd in een voortzetting van het samenwerkingsverband in de komende vijf jaar. Naast de 200 reeds gerealiseerde NOM-woningen, gaat Geerpark BV nog eens ruim 200 koop- en huurwoningen ontwikkelen in Vlijmen. De verkoop van de woningen start komend voorjaar. Kijk voor meer informatie op: www.jjpo.nl/projecten/geerpark

DSC_0206_aangepast

Hugo Geerlings (links), Manager Ontwikkeling bij Hendriks Coppelmans Ontwikkeling en 
Rob Crul (rechts), Senior Projectmanager Janssen de Jong Projectontwikkeling.