‘Het begrip samenwerking krijgt hier écht invulling!’
Project Maaswaard in Venlo is bijna afgerond. Over een aantal maanden kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen in het circulaire woongebouw en de stadswoningen. We spraken met wethouder Marij Pollux en Jan Joosten, projectmanager bij gemeente Venlo, over de samenwerking met Janssen de Jong Projectontwikkeling en de duurzaamheidsambities van beide partijen.
De samenwerking is al ontstaan in de jaren ’90. Er is toen een overeenkomst gesloten met meerdere partijen, waaronder Janssen de Jong Projectontwikkeling, om rond de 1.600 woningen te ontwikkelen in gebied Venlo Centrum Zuid en Maaswaard. De woningbouw in Venlo Centrum Zuid is voor de crisis in de woningbouwmarkt afgerond, waarna de transformatie van gebied Maaswaard opgestart kon worden. “Deze strook aan de Maas was vroeger een bedrijventerrein met onder meer een veilingterrein, houthandel en hightechbedrijf Nedinsco (Nederlandse Instrumenten Companie). Heel mooi om hier nu de circulaire evenknie van ons Cradle to Cradle stadskantoor te zien ontstaan”, aldus Jan Joosten.
Circulariteit en gezondheid
Project Maaswaard levert met haar 95 appartementen en 5 stadwoningen niet alleen een bijdrage aan woonruimte, er is tevens veel aandacht besteed aan circulariteit en gezondheid. Denk daarbij aan PV-panelen op het dak en in de gevels, hergebruik van houten delen van de gevel van het stadskantoor, groene gevels, buitenruimten die bijdragen aan de biodiversiteit en inzet van een luchtwaterwarmtepomp om de temperatuur te regelen. Het delen van faciliteiten, zoals een gezamenlijke ruimte met wasmachines, geeft ook invulling aan het begrip duurzaamheid.
Duurzame ambities
Doordat het woongebouw pal naast het stadskantoor gerealiseerd wordt, was het de nadrukkelijke uitvraag van de gemeente dat het zowel qua uiterlijk als qua duurzaamheid op elkaar aan zou sluiten. “Janssen de Jong Projectontwikkeling en B-Right Urban Living hebben dit goed opgepakt en hierin goed meegedacht! Ook de architect (Kraaijvanger) heeft zijn kennis en ervaring met het ontwerpen van het stadkantoor meegenomen in het ontwerp van het woongebouw. Wij als gemeente willen graag een bepaalde ontwikkeling in de stad. Ons beleid is ook om zoveel mogelijk duurzaam te bouwen. Janssen de Jong Projectontwikkeling heeft dezelfde ambitie. Samen hebben we gekeken naar hoe we duurzaamheid en vernieuwing toe kunnen passen in dit gebouw. Een slimme indeling van het pand zorgt er zelfs voor dat het mee kan bewegen met de behoeften in de markt. Zo kunnen bijvoorbeeld meerdere appartementen aan elkaar geschakeld worden, zodat een groter appartement ontstaat”, legt Jan uit.
Slimme combinaties
Wethouder Pollux vult aan: “Gelet op de steeds groter wordende uitdaging van klimaatverandering en de steeds grotere aandacht voor gezondheid, vind ik het super om te zien dat hier in dit project zo veel rekening mee gehouden is.” Ze vertelt over een studiereis die ze enkele jaren geleden gemaakt heeft naar Zurich, waarbij ze vernam dat de Zwitsers hebben onderzocht wat het effect is van bijvoorbeeld een groene gevel op de binnentemperatuur en van groenvoorziening in de openbare ruimte op de gezondheid van mensen. Deze effecten bleken groot. “Gezien het feit dat buitenruimte schaarser wordt, is het nog belangrijker om hier op een goede manier mee om te gaan zodat er een gezond leefklimaat ontstaat. De buitenruimte bij dit project is niet super groot, maar wat hier ligt heeft wel een functie. Ook de vele ramen hebben een positief effect. Veel daglichtintreding is niet alleen goed voor je energierekening, maar het doet ook iets met de gezondheid van mensen. Tevens is bij de plaatsing van het woongebouw rekening gehouden met de verkoelende luchtstromen van de Maas en de stand van de zon, zodat gebruikgemaakt kan worden van natuurlijke opwarming en de zonnepanelen het hoogst mogelijke rendement opleveren. Er zijn dus hele slimme combinaties gemaakt!”
Pragmatische oplossingen
De gemeente is tevens erg te spreken over de samenwerking. “Deze is heel erg goed verlopen. Bij elk project zijn er wel zaken waar je het even niet over eens bent. Maar tijdens de tweewekelijkse overleggen met Jansen de Jong Projectontwikkeling en B-Right Urban Living bleek telkens weer dat we allemaal redelijk pragmatische mensen zijn die oplossingsgericht denken. Als zich een probleem voordeed, werd er niet eerst gezocht naar wie er schuld heeft, maar werd gekeken naar ‘hoe lossen we dit op?’”, legt Jan uit. Bij de start van de bouw werd er nog een vervelende kink in de kabel geconstateerd. Of beter gezegd: een WKO-leiding onder het terrein. “Alle partijen hebben er vervolgens veel energie in gestoken om dit euvel heel pragmatisch zonder gedoe zo snel mogelijk op te lossen.” Wethouder Pollux beaamt dit: “Juist de momenten waarop je een hobbel tegenkomt, zijn de momenten waarop de samenwerking zich moet bewijzen. Er is echt samen gekeken naar wat nog wel voortgang kon hebben en ook de uitdagingen werden goed opgelost.”
Gemeenschappelijk doel
Wat de samenwerking mede succesvol maakt, is het gemeenschappelijk doel. Alle partijen wilden graag een bijzonder ‘ensemble’ doen ontstaan: op deze fraaie plek aan de Maas heel specifieke woonunits realiseren die fantastisch passen bij het stadkantoor. “Als je dit gezamenlijke doel hebt en je blijft dit vasthouden, dan los je de problemen die je in de loop van het traject tegenkomt wel op. Dat is super belangrijk. Ik vind het mooi om te constateren dat het begrip ‘samenwerking’ hier écht invulling heeft gekregen!”, aldus wethouder Pollux.
Nieuwe samenwerking
De samenwerking tussen gemeente Venlo en Janssen de Jong Projectontwikkeling krijgt een vervolg in het project Kazerne Kwartier, waarbij een voormalig kazerneterrein wordt getransformeerd naar een gemengd stedelijk gebied met wonen, werken en recreëren. Duurzaamheid speelt ook bij dit project een belangrijke rol. Wethouder Pollux zegt hierover: “Dit wordt de wijk van de toekomst en alle andere wijken gaan we ook op deze manier inrichten! Het is mijn oprechte overtuiging dat we anders naar bestaande wijken moeten gaan kijken. Of deze zich nu in het centrum bevinden of in woonwijken. Overal zal een transformatieproces plaats gaan vinden. Onder meer de klimaatveranderingen, grondstofschaarste en leefbaarheid vragen hierom. De uitdagingen liggen voor het oprapen en de ‘haakjes’ om hier iets mee te gaan doen zijn er ook. We zien nog een heleboel kansen!”
"Ik vind het bijna jammer
dat het klaar is!"
Wethouder Pollux
Indrukwekkend bouwproces
Maar eerst naar de eindstreep met project Maaswaard. Het bouwproces is door de wethouder met belangstelling gevolgd: “Mijn kantoor kijkt precies uit op de bouw. Ik begreep dat het heel bijzonder is om zo’n hoog gebouw vrijwel steigerloos te bouwen. Elke week kwam er wel een etage bij. Heel indrukwekkend om te zien. Dus ik vind het bijna jammer dat het klaar is!”