Maaswaard Venlo: prachtig sluitstuk skyline Venlo
“Ik vind het fantastisch om betrokken te zijn bij de realisatie van zo’n uniek project als Maaswaard te Venlo, met een hoge mate van circulariteit. Het past perfect binnen het beleid van Janssen de Jong om duurzame en bijzondere gebouwen in Nederland te realiseren”, vertelt Ilse Nellen, Projectmanager bij Janssen de Jong Projectontwikkeling, trots. “Samen met Camelot Vastgoed Nederland gaan we een woongebouw en stadswoningen realiseren tegen het stadskantoor aan. Het plan wordt een circulaire evenknie van dit Cradle to Cradle overheidsgebouw, maar dan op het niveau van wonen: comfortabel, gezond, ambitieus en van een klasse apart. Een prachtig sluitstuk voor de locatie Maaswaard en de skyline van Venlo aan de Maas! Dit project kent genoeg uitdagingen, maar met ons enthousiaste bouwteam gaan we er een succes van maken!”Het bouwteam dat het acht verdiepingen tellende woongebouw en de stadswoningen gaat realiseren, bestaat - naast Janssen de Jong Projectontwikkeling en Camelot Vastgoed Nederland - uit Kraaijvanger Architects, Janssen de Jong Bouw en K+ Adviesgroep. Zowel het stadskantoor als het nieuwbouwplan zijn ontworpen door Kraaijvanger Architects. Bij het woongebouw en de stadswoningen wordt dan ook met hetzelfde materialenpalet gewerkt, bestaande uit hout, groene gevels, aluminium en beton (deels gerecycled). “Onze ambities op het gebied van duurzaamheid zijn daarnaast zichtbaar in PV-panelen in de gevels, hergebruik van de houten Accoya delen van de wachtende gevel van het stadskantoor, groene gevels en buitenruimten en diversiteit door gemeenschappelijke functies. Hiermee wordt op energetische vlak vooruitgelopen op nieuwe wet- en regelgeving om het gebouw nu al aan de nieuwe BENG-eisen te laten voldoen”, vult Ilse aan.
Indrukwekkende duurzaamheidsscores
Hans Goverde van Kraaijvanger Architecten licht de duurzame maatregelen verder toe: “De woningen hebben uiteraard geen gasaansluiting. De temperatuur wordt geregeld door middel van een luchtwaterwarmtepomp. Deze zet buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor het sanitair of de centrale verwarming. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel, dat aardgas overbodig maakt. Een lagetemperatuurwarmtenet (LT-warmtenet) levert warmte voor ruimteverwarming en warmtapwater. Het gebruik van LT-warmte zorgt voor minder energieverlies in het warmtenet in vergelijking tot hogetemperatuurwarmtenetten (HT-warmtenetten). Door zowel het dak als de gevels te voorzien van PV-panelen, wordt optimaal gebruik gemaakt van de zon voor energieopwekking. Verder wordt er LED-verlichting toegepast in plaats van Halogeenverlichting en wordt energiereductie gestimuleerd door slimme meters. Al deze maatregelen dragen bij aan de indrukwekkende duurzaamheidsambities, zoals een GPR-score van minimaal 8 voor Energie en gemiddeld 7,5 voor de overige onderdelen, een EPC van 0,36 en voldoen aan BENG 1 en 3!”
(GPR geeft aan hoe duurzaam een gebouw is gebouwd. De EnergiePrestatieCoëfficiënt geeft de energetische efficiëntie van het gebouw aan en Bijna EnergieNeutrale Gebouwen geven de energieprestatie aan.)
Droogstapelen
Ilse reageert: “We hebben de duurzaamheidsambities dus hoog liggen. Dat is een behoorlijke uitdaging, maar we zijn ervan overtuigd dat het haalbaar is. Een andere uitdaging is dat we het woongebouw gaan bouwen in het centrum tegen het Stadskantoor. De vijf stadswoningen worden op het bestaande parkeerdek gerealiseerd. Er is dus weinig bouwplaatsruimte en het betreft een locatie met veel verkeer in de nabijheid. Daarom hebben we gekozen voor het droogstapelen met prefab (gerecyclede) betonnen elementen. Ook de aluminium gevelelementen met glas en PV-panelen worden als prefab element aangeleverd en van binnenuit het gebouw gemonteerd. Daardoor gaat Janssen de Jong Bouw in principe steigerloos bouwen. Toepassing van PV-panelen in de gevel is relatief nieuw, dus dat brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee.” De bouwwerkzaamheden vangen omstreeks december 2020 aan. Janssen de Jong Bouw verwacht het project binnen 8 tot 10 maanden te realiseren.
Sociale duurzaamheid
Naast de hierboven genoemde duurzaamheidsaspecten, is rekening gehouden met sociale duurzaamheid. In het appartementencomplex komen 95 zelfstandige woningen, allen met eigen keuken en sanitair. Er worden 80 tweekamerappartementen en 15 studio’s gebouwd die compleet gemeubileerd en gestoffeerd door Camelot Vastgoed Nederland worden verhuurd. En dat ook nog onder de liberalisatiegrens. (Dit betekent onder meer dat er voor deze appartementen huurtoeslag verkregen kan worden.) 25 appartementen worden minimaal 10 jaar na de oplevering aangeboden voor spoedzoekers. Zij kunnen deze appartementen voor maximaal twee jaar huren.
René Bovens van Camelot Vastgoed Nederland: “Met deze maatregelen dragen we bij aan sociale duurzaamheid. Er zijn steeds meer één- en tweepersoonshuishoudens. Jongeren, starters, jongwerkenden, medioren die gescheiden zijn en ouderen die kleiner (gelijkvloers) willen wonen. We constateren dat deze doelgroepen in steden niet in aanmerking komen voor enerzijds een koopwoning en vaak ook niet voor een sociale woning bij een woningcorporatie. Wij voorzien met dit project in de behoeften van deze doelgroepen. Het sociale contact tussen de bewoners wordt bevorderd door de gezamenlijke fraaie buitentuin achter het gebouw. In het souterrain komen ruimtes voor het stallen van fietsen en een gezamenlijke wasserette. Hier zal ook een ruimte gerealiseerd worden voor een huismeester en een ontmoetingsplek voor de bewoners. Daarnaast komen er aan de Veilingstraat vijf stadswoningen met privétuin. Deze zullen in de vrije sector worden verhuurd.“
C2C stad
Hans sluit af met: “Prachtig dat Kraaijvanger Architects na de realisatie van het Stadskantoor Venlo nu samen met Janssen de Jong Projectontwikkeling en Camelot Vastgoed Nederland invulling gaat geven aan circulaire woningbouw in Venlo. Maaswaard is een innovatief natuurinclusief project, met energie leverende gevels en daken, groene wanden en binnentuinen. Deze laatste dragen bij aan biodiversiteit en sociale cohesie in Venlo: de eerste C2C stad ter wereld!”