Merwedekanaalzone: gezond wonen in New Yorkse dichtheden
Onlangs verscheen er in het nieuwe digitale magazine 'Gezondheid' van het platform 'Duurzaam Gebouwd' een mooi interview met één van de twee architecten - te weten Marc Koehler Architects (MKA) en VenhoevenCS - van project Merwede in Utrecht. In opdracht van een ontwikkelcombinatie bestaande uit 3T Vastgoed, Lingotto en Janssen de Jong Projectontwikkeling werken genoemde architecten aan het ontwerp van twee van de in totaal 24 bouwblokken in stadswijk Merwede. Hermen Jansen, architect bij VenhoevenCS architecture+urbanism, neemt je mee in de architectonische uitdagingen en het waarom van bepaalde gemaakte keuzes op het gebied van architectuur.
"Merwede wordt een unieke wijk voor Nederland", zegt Hermen Jansen, wijzend op de plannen voor een levendig stukje Utrecht dat met zo’n zesduizend woningen op slechts tien minuten afstand van station Utrecht Centraal komt te liggen. New Yorkse dichtheden, zo noemt de architect het. Ondanks die hoge dichtheid staan welzijn en gezondheid voorop in Merwede door een uitgedokterd stedelijk programma, waar licht, lucht en groen een gedeelde eerste plek innemen.
In Merwede wordt een torenlandschap gecreëerd met hoogtes tot maximaal 100 meter en Floor Space Indexes (FSI) van 4 en hoger. Om in dergelijke hoge dichtheden een gezonde leefomgeving te garanderen, zijn er door BURA urbanism ‘enorme duurzaamheidsambities’ vastgelegd in het stedenbouwkundig plan. “Een warm bad van stedenbouwkundige voorwaarden, met verregaande eisen ten aanzien van gezondheid, biodiversiteit en duurzaamheid in de volledige breedte van het woord”, aldus Jansen. “Dit plan zit holistisch supergoed in elkaar.” De uitdaging is in dit geval een bijzondere, voegt de architect toe, want: “Hoe kunnen wij dit voor ons deelplan nu nog beter maken?”
Hoe de architect dit heeft opgelost, lees je in het volledige artikel in het digitale magazine 'Gezondheid' van het platform 'Duurzaam Gebouwd'.