Onderdompelen in innovatie met Rick Lohuis
Sinds begin maart dompelen de medewerkers van Janssen de Jong Projectontwikkeling, Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong OnderhoudPlus zich onder in het JAJO INNOVATIE LAB. Deze innovatiebeweging doorlopen we twee keer per jaar rondom een gericht thema. Benieuwd naar de ideeën die zoal opborrelen? In de rubriek ‘Onderdompelen in innovatie’ gaan we in gesprek met collega’s die de innovatieduik al hebben gewaagd. In deze editie: Rick Lohuis, projectmanager bij Janssen de Jong Projectontwikkeling.
Waarom dompel jij je onder in het innovatiethema?
“Bij innovatie in de vastgoed- & bouwsector denken we veelal aan data, digitalisering en technologie. Dit zijn natuurlijk onmisbare elementen, maar innovatie gaat over zoveel meer. Want hoe ga je om met een veranderende samenleving? En neem je verantwoordelijkheid voor de impact die vastgoed heeft op de omgeving? Ik vind het belangrijk dat je je in de bouwsector wendbaar en menswaardig opstelt. Letterlijk ‘Let’s Build Happiness’ dus. Dat laatste kan alleen wanneer medewerkers betrokken zijn of zelf motivator zijn voor deze veranderingen. En dat is voor mij de belangrijkste reden om hieraan deel te nemen. Ik hoop dat mijn enthousiasme om met innovatie aan de slag te gaan overspringt op andere collega’s.”
Voor welke innovatieve ontwikkeling heb jij een nat pak over?
“Ik ben altijd op zoek naar hoe de samenleving verandert en hoe wij met onze projecten hier op kunnen blijven aansluiten. Een leuk actueel voorbeeld: we winkelen massaal online wat een logistieke beweging op gang heeft gebracht die niet altijd even efficiënt is. In een appartementencomplex in Oldenzaal gaan we nu de ‘Bring-Me Digitale Conciërge’ toepassen. In plaats van de traditionele brievenbussen bij de entree van het gebouw kunnen postbezorgers vanaf nu de pakketjes plaatsen in een zogenaamde ‘Bring-Me Box’. De bewoner hoeft dus nooit meer thuis te zijn om pakketjes, boodschappen of medicijnen te ontvangen en het beperkt ook nog eens het aantal vervoersbewegingen, wat beter is voor ons milieu.
Kijk, termen als duurzaamheid, circulariteit en natuurinclusiviteit worden momenteel veel toegepast in projectontwikkeling. Zulke grote bewegingen zijn natuurlijk ontzettend belangrijk, maar zulke veranderingen kosten tijd. Wat let je om ook te kijken wat op kleinere schaal mogelijk is? Zo beweeg je maximaal mee met de veranderende samenleving. En vele kleine initiatieven samen kunnen ook grote impact hebben.”
Wanneer is jouw persoonlijke innovatiedoel bereikt?
“Het allermooiste is natuurlijk wanneer je als projectontwikkelaar projecten ontwikkelt waar mensen niet alleen nu maar ook in de toekomst fijn kunnen wonen, werken en gelukkig zijn. Innovatie is tegelijkertijd voor mij ook samenwerken met collega’s om processen beter en efficiënter te kunnen inrichten. Net als bij de vorige vraag haal ik ook hier mijn energie uit praktische voorbeelden. Zo hebben we onlangs een gebouw zo circulair mogelijk gesloopt. Veel materialen zijn hergebruikt en het beton is direct op locatie gerecycled. Nieuwbouwprojecten ontwikkelen en bouwen we nooit alleen, ook het innoveren en verbeteren doen we samen. Dat we met z’n allen trots kunnen zijn als een project is gerealiseerd, daar doe ik het voor!”