Bosrijk

Concept

  • Partner(s)Hilberink Bosch Architecten, Attika, Nieuwblauw Stedenbouw en Landschap, B-Invented/B-Smart, Stichting The Natural Step, TU Eindhoven, K+ Adviesgroep, Mooneye, Janssen de Jong Bouw Zuid, Hendriks Coppelmans Ontwikkeling, Timber Solutions.
Tom van der Horst Meer weten? Bel Tom 088-355 9421

In Bosrijk (De Roedel en Heerlijkheid) reikt het circulariteitsvraagstuk verder dan het duurzame karakter wat de houten gevelbekleding direct al doet vermoeden. Volledige houten woningen met flexibel invulbare ruimten, een natuurlijke overgang tussen wonen en groen, regenwateropslag en buurt- en nestkassen onderschrijven de bewuste keuzes die we maakten bij de uitwerking van deze concepten. In Bosrijk is het in alle opzichten duurzaam en toekomstbestendig wonen en wordt zelfvoorzienend zijn gecombineerd met comfort en luxe. In Heerlijkheid spelen watersystemen en voedsel een belangrijke rol. Delen is de spil in De Roedel, dit zie je terug in onder andere een buurtkamer, toolbox en elektrische deelauto’s en fietsen.

In dit ontwikkelplan ligt de focus op het beperken van de CO2 footprint in alle fases van de vastgoedcyclus. We gebruiken zoveel mogelijk bio-based bouwmaterialen en beperken onnodige vervuiling. Zo zijn de woningen volledig van hout (CO2 neutraal en 100% circulair) en beperken we tijdens het bouwproces transport en afval.

In het ontwerpproces hebben we onszelf continu uitgedaagd: Hoe kunnen wij de eindgebruiker verleiden om bewuste keuzes te maken? Bewustwording is belangrijk voor verandering! Door bewoners duurzame oplossingen te bieden, zoals elektrische deelauto’s en fietsen, zorgen wij ervoor dat ook de eindgebruiker duurzamer gaat handelen. Als ontwikkelaar en bouwer kun je ten slotte slechts op één moment het verschil maken. Door gebruikers handvatten te geven om duurzamer te leven zorgen we ervoor dat onze plannen ook in de toekomst duurzaam blijven.

Een animatie van Heerlijkheid bekijk je hier, de animatie van De Roedel bekijk je hier.

Impressie_De_Roedel_en_De_Heerlijkheid

Concept uitgewerkt voor tender gemeente Eindhoven.