Brainport Smart District

Helmond

  • ProgrammaCirca 50 woningen
  • StatusIn ontwikkeling
  • Partner(s)Sustainer Homes
Alma Krug Meer weten? Bel Alma 088-355 9420

Janssen de Jong Projectontwikkeling realiseert samen met Sustainer Homes de circulaire wijk van de toekomst. Circa 50 volledig demontabele, energieneutrale houten woningen in een groene en open omgeving. Dankzij de geavanceerde, parametrische ontwerptool nemen bewoners op ongekende wijze deel aan het ontwerpproces van hun gedroomde woning en wijk. Deze ontwerpschets kan vervolgens in een handomdraai worden omgezet naar een definitief ontwerp, inclusief vergunnings- en werktekeningen. De software geeft direct inzicht in de bouwkosten en CO2-besparing.

Smart-grid
Door hout uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken, slaan onze woningen meer CO2 op dan er vrijkomt tijdens de bouw en levensduur. Met PV-panelen op de daken voorzien de woningen in hun eigen energie. Door aan te sluiten op een Smart-grid wordt deze energie slim uitgewisseld en gebruikt waar nodig. De woningen zijn onder meer voorzien van een warmtepomp met vloerverwarming, warmteterugwinning uit de ventilatielucht en hoogwaardige isolatie.
Voor de installatietechniek putten we uit de samenwerking met TU Delft in The Green Village. Dat is  een living lab waarin verschillende Sustainer Homes worden bewoond  en waar één van de eerste gelijkstroomnetten met PV-integratie zijn toegepast.

Kortom: Janssen de Jong Projectontwikkeling en Sustainer Homes voorzien in een circulaire en toekomstbestendige wijk waar een maximale kwaliteit van samenleven geborgd wordt.

Stappenplan
Momenteel wordt de financieel-economische en maatschappelijke haalbaarheid van het ingediende projectvoorstel nader onderzocht. Indien wij, onze partner en de Stichting Brainport Smart District (SBSD) besluiten dat het Project haalbaar is, dan zullen wij in overleg treden over de nadere ontwikkeling en realisatie van dit bijzondere project. De in dit kader overeenstemde afspraken zullen vervolgens worden vastgelegd in een Samenwerkingsovereenkomst of in een Realisatieovereenkomst. Pas nadat deze ondertekend is door de bestuurder van de Stichting, kunnen we aan de slag. Er zijn dus nog wat stappen die genomen moeten worden, maar het spreekt voor zich dat we dit circulaire project graag verder willen gaan ontwikkelen! We houden u op de hoogte.

(Stichting Brainport Smart District  is opgericht door de gemeente Helmond. TU/e, Tilburg University, Brainport Development en Provincie Noord-Brabant zijn onder meer betrokken bij SBSD.)