Noorderbunder

Dongen

  • Programma300 woningen
  • StatusIn ontwikkeling
  • Partner(s)Casade, Gemeente Dongen, Revolve Development
  • Bijzonderhedennatuur-inclusief ontwerp, klimaatadaptatie, gemeenschapsvorming
Tom van der Horst Meer weten? Bel Tom

Bij Janssen de Jong Projectontwikkeling hebben we samen met onze partners de ambitie om een natuur-inclusieve woonbuurt te realiseren in Noorderbunder, Dongen. Revolve Development neemt de leiding in de conceptontwikkeling en het waarborgen van de duurzaamheidsambities. We streven naar een groen en duurzaam woongebied waar mens en natuur harmonieus samenleven, wat bijdraagt aan het geluk van de bewoners.

Locatie en Woningaanbod
De Noorderbunder is gelegen aan de Noorderlaan, ten noordwesten van Dongen. Het bestemmingsplan biedt ruimte voor maximaal 300 woningen. Hiervan wordt ongeveer de helft verkocht en de andere helft verhuurd, waarbij twee derde van de huurwoningen bestemd is voor sociale huur. Dit diverse aanbod voorziet in de grote behoefte aan verschillende typen woningen in Dongen, zowel huur als koop, en in diverse prijscategorieën. 

Duurzaamheid en Klimaatadaptatie
De Noorderbunder wordt een natuur-inclusieve wijk waar duurzaamheid en klimaatadaptatie centraal staan. We nemen maatregelen om beter om te gaan met extreme weersomstandigheden zoals hitte, droogte en zware regenval. Door het aanplanten van extra groen bieden we schaduw en verkoeling en vangen we regenwater op om overstromingen te voorkomen. Het landschap is zo ontworpen dat het de verschillende delen van de wijk op een natuurlijke manier met elkaar verbindt. Daarnaast onderzoeken we mogelijkheden om verschillende doelgroepen, zoals ouderen en jongeren, met elkaar te verbinden.

Planning en Vooruitzichten
De gemeente start eind 2024 met het bouwrijp maken van De Noorderbunder. Dit omvat het schoonmaken van de grond en het aanleggen van de benodigde nutsvoorzieningen en wegen. We verwachten halverwege 2025 te beginnen met de bouw van de eerste woningen. De huurwoningen zullen op een later moment door Casade worden aangeboden via Woning in Zicht.