OAK

Eindhoven

  • Programma45 woningen
  • StatusIn ontwikkeling, in verkoop
  • Partner(s)LANDLAB landscape architects, Merosch, Ecoresult, De Enk Groen en Golf, New Horizon, We Drive Solar, Van Santvoort Makelaars, Chainable, FPW, Backbone Visuals, Connected Worlds, Department of the Built Environment TU/e en Stichting The Natural Step.
  • OntwerpFaam Architects
  • UitvoeringBarli Bouwsystemen
  • BijzonderhedenNatuurinclusief, circulair, duurzaam wonen, houtbouw
Ga naar projectwebsite
Robbert van Tilborg Meer weten? Bel Robbert

In Eindhoven Bosrijk realiseren we OAK, een natuurinclusief plan met 45 woningen van duurzame, ruimtelijke kwaliteit met spraakmakende architectuur en het landschap als uitgangspunt. Het project kent 5 type woningen met 11 variaties, met verschillende oriëntatie van buitenruimte per woning. Variërende van een kleine woning van ca. 70 m2 tot een ruime gezinswoning van ca. 210 m2, geschikt voor elke levensfase en voor iedere gezinssamenstelling.

Voor de woningen in OAK worden bewuste materiaalkeuzes gemaakt die minder schadelijk zijn voor het milieu, circulair zijn en losmaakbaar. De woningen worden gebouwd van hout uit duurzaam beheerde bossen. De begane grondvloer wordt gemaakt van duurzaam/circulair beton en voor de overige (afwerkings-)materialen worden gecertificeerde en/of hergebruikte materialen toegepast. De woningen worden in de fabriek al voor 95% gereed gemaakt, voorzien van de installaties, afbouw en mogelijk van sanitair en keuken. De benodigde installaties in de woningen brengen we zo veel mogelijk losmaakbaar aan, zodat deze in de toekomst hergebruikt kunnen worden. De modules worden binnen no-time op locatie gemonteerd, als een soort legostenen. Hierdoor ondervinden de omgeving en de natuur zo min mogelijk overlast van de bouw van OAK.

De woningen worden voorzien van zonwering, zonnepanelen en huisvesting voor fauna (insecten, vogels, vleermuizen). De afhandeling van het dakwater wordt zichtbaar gemaakt en gekoppeld aan de wadi’s en een natuurpoel. Het plan wordt geïntegreerd in het omliggende natuurrijke landschap. De woningen worden energieneutraal opgeleverd en de bewoners worden gestimuleerd om te kiezen voor duurzame energie- en wateroplossingen binnens- en buitenshuis.

Natuurinclusief is één van de hoofdthema’s binnen OAK. Dit betekent dat we niet alleen een mooie nieuwe woonwijk willen realiseren, maar dat ook de natuur een belangrijke plek krijgt in het plan. In de gemeenschappelijke buitenruimte passen we bijvoorbeeld zo min mogelijk verharding toe en zetten we maximaal in op groen. We planten zo veel mogelijk inheemse planten en bomen aan en combineren dit met een bloemrijk grasland, zodat er een natuurlijk landschap ontstaat. Een perfect leefgebied voor vogels, vleermuizen, insecten, reptielen en amfibieën. Ook de groendaken zijn heel aantrekkelijk voor vogels en insecten en we maken op diverse plekken nestkasten in de gevels, zodat ook zij een huis hebben. Door groene pergola’s toe te passen met (klim)beplanting halen we de natuur letterlijk naar binnen. Een fijne woonomgeving voor mens én dier!

OAK is een gezamenlijk project van conceptontwikkelaar Revolve Development en Janssen de Jong Projectontwikkeling.

Gerelateerd nieuws: