Gezondheid & geluk  

Onze gezondheid is ons grootste goed. Daar is iedereen zich door Corona nog bewuster van geworden. Wonen en werken zijn dichter bij elkaar komen te liggen. Mensen zijn vaker thuis en er is meer behoefte aan een goede werkplek waar rustig en geconcentreerd gewerkt kan worden met behulp van moderne technologieën. Ook de berichtgevingen over het effect van een vervuilende omgeving op je gezondheid onderstrepen het belang van een gezonde woonomgeving. Het is bewezen dat gezonde omgevingen ervoor zorgen dat mensen minder vaak ziek zijn, zich energieker voelen en het zelfs de levensverwachting verhoogt! Voor ons voldoende redenen om dit door te voeren bij de ontwikkeling en realisatie van nieuwe woningen. 

Het thema ‘Gezondheid & geluk’ is opgesplitst in ‘binnen’ en ‘buiten’. Onder ‘binnen’ verstaan we de woning en onder ‘buiten’ de woonomgeving. Als ontwikkelaar hebben we natuurlijk veel invloed op het toevoegen van geluk- en gezondheidsaspecten aan de woning zelf. Denk daarbij aan de indeling van de woning (bijvoorbeeld extra werkruimte), lichtinval, geluidswering, temperatuur, lucht, veiligheid, perceeloppervlakte en -indeling. Maar bijvoorbeeld ook aan sfeer door een bepaald kleur- en materiaalgebruik en aan toepassing van techniek en comfort.

Gezond gedrag stimuleren
Ook voor de openbare inrichting van het plan bekijken we wat voor de mensen die er gaan wonen een prettige omgeving is, waar tevens de gezondheid en gezond gedrag gestimuleerd worden. Door bijvoorbeeld het toevoegen van veel groen, parken die uitnodigen tot bewegen en ontmoeten en speeltuintjes.
Dit doen wij op de omgeving waar we directe invloed op hebben en daarnaast doen we vanuit het thema aanbevelingen op zaken waar we geen of minder directe invloed op hebben. We willen de stakeholders in een gebied graag motiveren om gezond gedrag te stimuleren.

Scorekaart
Bij het ontwikkelen van projecten willen we op voorhand onze ambities uitspreken op het gebied van gezondheid & geluk, specifiek voor het betreffende project. Middels een tool/ scorekaart willen we hier een - in eerste instantie interne en wellicht later externe - labeling aan hangen.

Luchtkwaliteit meten en monitoren is een van de aspecten die geïmplementeerd gaan worden. Dit zorgt voor daadwerkelijke zichtbaarheid waardoor bewoners zich meer bewust worden van de kwaliteit van de lucht in hun woonomgeving. Mochten de resultaten uit deze meting minder goed zijn dan verwacht, moeten we hier gezamenlijk met gemeenten en andere partijen in optrekken om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren.

Gezondheid & geluk voor iedereen mogelijk maken
Hoever we hiermee zijn? Er zijn partners gevonden en projecten geselecteerd waarbij we verschillende gezondheidsoplossingen gaan implementeren. Na realisatie in 2022 zijn de systemen in werking en gaan we samen met bewoners monitoren. Samen vinden we dan de perfecte balans tussen wooncomfort en een gezonde en natuurlijke leefomgeving. Woongeluk noemen we dat. We willen gezondheid & geluk voor iedereen mogelijk maken. Onze slogan is niet voor niets Let’s build happiness!

Vragen over dit thema? Neem hiervoor contact op met Rob Gerritsjans, regiomanager Oost, bereikbaar via e-mail r.gerritsjans@jajo.com of telefoonnummer 088-355 94 30.