Project Middenwillens: Grandioze Goudse wijk

Project Middenwillens te Gouda is een waar succesverhaal. Van een project waar weinig animo voor was, naar een run op de woningen. Stefan Boere, senior Projectmanager bij Janssen de Jong Projectontwikkeling, vertelt over de belangrijke rol die Janssen de Jong hierin heeft gespeeld.

Het oorspronkelijke plan voor Middenwillens bleek niet voldoende te verkopen. De gemeente Gouda besloot daarop het plangebied aan te besteden om te komen tot een nieuwe invulling van het plan. Janssen de Jong Projectontwikkeling was één van de inschrijvers. “Ik was ervan overtuigd dat de locatie zo goed was, dat mensen er zeker wilden wonen. Het gebied heeft een unieke ligging vlakbij recreatiegebied Goudse Hout en natuurgebied Reeuwijkse plassen. Je kunt er heerlijk hardlopen, de hond uitlaten en je bent snel in het winkelcentrum, op het station of in het centrum van Gouda. Mijns inziens had het oorspronkelijke plan enkele aanpassingen nodig op het gebied van stedenbouw en architectuur. En, eerlijk is eerlijk, de crisis destijds hielp ook niet mee”, vertelt Stefan. Het plan dat werd ingediend bevatte stedenbouwkundige wijzigingen, zoals het laten vervallen van de sloot waardoor de kavels groter en dieper werden. Appartementen werden vervangen door rijwoningen en de algehele architectuur werd aangepast naar jaren ’30 stijl met mooie gemetselde gevels met veel reliëf, sfeervolle erkers en verfijnde detaillering.

Vrije hand in de ontwikkeling

Hoe wist Stefan zo zeker dat dit zou werken? “We hebben een marktanalyse uitgevoerd waaruit bleek dat er behoefte was aan een wijk met een exclusiever karakter. Bovendien had ik mijn eigen visie op Middenwillens. Hier hebben we ons plan op afgestemd. De gemeente zag kansen in ons plan, waarop fase 1 en 2 aan Janssen de Jong Projectontwikkeling werden gegund. We kregen de vrije hand in de ontwikkeling van een - naar wat later bleek - zeer aansprekende buurt”, legt Stefan trots uit.

Grootse dromen

Stefan volgt al van jongs af aan de ontwikkelingen in de markt. “Mijn vader werkte vroeger in de bouwwereld. Als hij met bouwtekeningen thuis kwam, ging ik kijken wat ik ervan vond en wat ik anders zou doen. Toen wist ik al dat ik projectontwikkelaar wilde worden. Nu bekijk ik in mijn vrije tijd graag nieuwbouwprojecten. De foto’s die ik hiervan maak, sla ik op in een referentiebestand. Wanneer er een nieuw project voor Janssen de Jong Projectontwikkeling aankomt, struin ik graag in mijn eigen projectenbibliotheekje rond om inspiratie voor het project op te doen. Zo is ook mijn visie op Middenwillens ontstaan.”

Wachtrij bij de makelaar

De 44 woningen van fase 1 werden relatief snel verkocht waarna de bouw door Janssen de Jong Bouw kon beginnen. Daarna ging het hard. Fase 1 had een goed imago opgebouwd. Toen de verkoop van fase 2 startte, stond er dan ook een wachtrij bij de makelaar voor de 55 woningen. Zó gewild was het aanbod van Middenwillens. Stefan: “We wisten dat er veel animo was, maar zo extreem hadden we het nog niet eerder meegemaakt!”

De bouw van de tweede fase werd uitgevoerd door lokale Bouwonderneming Stout. “We hadden al eerder naar volle tevredenheid met hen samengewerkt en ook deze keer werden we niet teleurgesteld. De contactpersonen schakelen snel en de onderlinge communicatie is erg prettig. We waarderen ook zeer hoe Bouwonderneming Stout omging met de informatieverstrekking aan kopers. Dat is voor ons heel belangrijk: onze klanten willen weten hoe het ervoor staat. Van onze kopers kregen we daar veel complimenten voor”, aldus Stefan. “De samenwerking met alle betrokken - over het algemeen lokale - partijen verliep sowieso erg fijn en goed. Zoals bijvoorbeeld met Venster Architekten, Viavesta Makelaars & Adviseurs en Westerhuis Notarissen. Dit heeft geleid tot bestendige relaties die gecontinueerd worden binnen diverse andere projecten in Gouda.”

Binnen no-time verkocht

Door het succes van fase 1 en 2, besloot de gemeente om fase 3 tevens gezamenlijk met Janssen de Jong Projectontwikkeling op te pakken. “We hadden vanuit de verkoop van fase 2 een waslijst van ruim 400 geïnteresseerden over die we middels een mailing hebben benaderd. Je begrijpt dat de 14 woningen in deze laatste fase binnen no-time verkocht waren!”, vertelt Stefan enthousiast. Naast deze koopwoningen hoorden bij deze fase 24 nieuwe tweekamerappartementen die Janssen de Jong Projectontwikkeling ontwikkelde in opdracht van Woonpartners Midden-Holland. Deze sociale huurwoningen bevinden zich in een drielaags appartementencomplex met een gemeenschappelijke tuin en op elke etage acht compacte startersappartementen. De helft hiervan werd toegewezen aan jonge kandidaten met een maatschappelijke sleutelfunctie, de andere 12 werden verloot. Bouwonderneming Stout nam na de succesvolle realisatie van fase 2 ook deze fase op zich. De laatste woningen zijn afgelopen juli opgeleverd. De kroon op een prachtig, succesvol project van Janssen de Jong Projectontwikkeling.