Olympuskwartier Arnhem: een nieuw duurzaam gebied
Vorig jaar ondertekenden Janssen de Jong Projectontwikkeling en gemeente Arnhem de intentieovereenkomst voor het ontwikkelen van het Olympuskwartier. Ondertussen is het voorlopig ontwerp van het stedenbouwkundig plan verder uitgewerkt in samenspraak met Faro Architecten, Buro Lubbers en de omgeving. Het primaire doel is het realiseren van een nieuw duurzaam gebied met een sterke sociale basis en verbinding met Arnhem Zuid. Een verpauperd, braakliggend terrein omtoveren naar een plek waar het bruist van leven in een groene setting.Het plangebied wordt een levendig gebied, ingevuld met verschillende functies. Ontmoeten en bewegen in een groene setting vormen het DNA van het plan. “We ontwerpen en realiseren een heerlijke plek om thuis te komen, lekker te bewegen, te ontmoeten, ontspannen en te ontdekken, zowel voor volwassenen als kinderen”, legt projectmanager Ilse Nellen uit.
200 appartementen, leisurevoorzieningen en een sport-BSO
Het Olympuskwartier biedt ruimte aan 200 appartementen variërend in grootte van 50 tot 100 m2, zowel koop als (sociale en middeldure) huur. Doordat de parkeervoorziening in het gebouw is ondergebracht, blijft de groene omzoming behouden en wordt het geheel erg mooi ingepast in het openbare gebied. Bovendien worden de auto’s op deze manier uit het zicht geplaatst, wat een extra stimulans is om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto.
Het gebouw zal verder beschikken over 3.500 m2 commerciële ruimte in de vorm van leisure en een sport-BSO.Groene gevels
De vormgeving van het toekomstige gebouw straalt beweging uit en stimuleert beweging. Het wordt een eigentijds gebouw dat een eigen gezicht geeft aan de plek. Het architectonisch ontwerp zal nog verder uitgewerkt worden waarbij de gedachtegang is om de buitengevels open en stedelijk in een lichte structuur van baksteen met veel glas te ontwerpen en een deel van de binnengevels groen. Ilse: “Galerijen bijvoorbeeld als pergola’s ontwerpen die we laten begroeien en een deel van de binnen- en kopgevels uitvoeren als groene gevels. Op het door ons voorgestelde dek is straks ruimte voor grote daktuinen, plantenbakken en een aantal bomen in de volle grond. Door plantenbakken te realiseren op de galerijen en balkons aan de buitenzijde van het ensemble, kunnen deze straks volledig begroeien. Rondom en nabij het gebouw nemen we nestplaatsen op waarin planten en dieren zich kunnen nestelen. Ook wordt het complex omzoomd door ensembles van bomen.”
Gezonde leefomgeving
Zo integreert Janssen de Jong Projectontwikkeling als het ware de natuur in de bouw en zorgt ze ervoor dat er een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving gecreëerd wordt voor mens en dier, waarin wonen, recreatie en natuur met elkaar verbonden worden. “Door het behouden en verstevigen van de groene omzoming gaan we hittestress tegen, verkoelen we de leefomgeving, bevorderen we de gezondheid van de mensen die er wonen en verblijven, dempen we het verkeersgeluid en geluid dat kan ontstaan op de binnenpleinen en filteren we de vervuilde lucht waar mogelijk. Met de nieuwe invulling van de locatie zorgen we, ondanks de toename van een woonprogramma, tot een vergroening van de locatie”, aldus Ilse. Het nieuwe sportparcours - dat onlangs bij het aangrenzend Olympuscollege, de klimhal en zwembad is aangelegd – loopt letterlijk door het complex heen, waardoor er een natuurlijke verbinding met de omgeving ontstaat.
Circulaire bouwmaterialen
Ilse: “Bij de realisatie van het project onderzoeken we de toepassing van duurzaam hout en Cross Laminated Timber (CLT) voor een deel van het complex. Het toepassen van deels circulair beton is eveneens de wens. Ook hiermee bevorderen we duurzaamheid. Zo bieden we optimaal ruimte aan de ontwikkeling van een gezonde en sociaal interactieve woonomgeving.”