Samenwerken vanuit vertrouwen
Een deel van het voormalig bedrijventerrein aan de Parallelweg/ Narcisstraat in Winterswijk maakt in de toekomst plaats voor fraaie woningen met een diversiteit aan woningtypologieën die aansluit bij de huidige woningbouwbehoeften. Dit is in ieder geval de wens van zowel de gemeente als Janssen de Jong Projectontwikkeling. De eerste stappen zijn gezet. We spraken met Gerard Overkamp, beleidsmedewerker van de gemeente Winterswijk, over de samenwerking in het voortraject.
Gemeente Winterswijk doet aan uitnodigingsplanologie. “We geven dus niet exact aan hoeveel en welk type woningen we op een bepaalde locatie gerealiseerd willen hebben, maar stellen kwalitatieve kaders waarbinnen het voorgelegde programma op initiatief van een ontwikkelaar tot stand komt. Zodoende kwam Janssen de Jong Projectontwikkeling in de persoon van ontwikkelingsmanager Athena Waanders langs”, legt Gerard uit. Janssen de Jong Projectontwikkeling had al een afspraak met de eigenaar van genoemde locatie, dat ons het eerste recht van ontwikkelen geeft. Direct aan dit plangebied ligt een stukje ingesloten gemeentelijke grond, wat ook voor herontwikkeling in aanmerking komt. Gerard: “Vanaf het eerste gesprek was er al een goed gevoel. We zaten direct op één lijn. Het eerste schetsplan bleek een pracht van een lakmoesproef! Het sprak ons meteen aan. Hieruit bleek direct dat het vertrouwen terecht gegeven was. Er waren al zoveel goede stappen gezet. Daarna was het eigenlijk alleen nog maar een beetje finetunen.”
Respect voor elkaars doelen
Gerard geeft aan dat er in het voortraject maar twee ontwerpsessies zijn geweest en er in totaal vier gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de gemeente en Janssen de Jong Projectontwikkeling. “In een jaar tijd vanaf een motie vanuit de gemeenteraad naar een plan dat al planologisch ter beoordeling wordt voorgelegd, dat is razendsnel en zegt zeker iets over de kwaliteit van het proces!” De grootste succesfactor van de samenwerking is volgens Gerard respect hebben voor elkaars doelen. Dat het plan voor ons kwalitatief en financieel gezien goed uitvoerbaar is en dat de gemeente de kwaliteiten – zowel stedenbouwkundig, als qua woningkwaliteit, bewonersbehoeften en duurzaamheid – krijgt die ze wil. “Door hier aan de voorkant duidelijk over te zijn, konden we recht naar de eindstreep toe.”
Uitdagen
Het beoogde plan voor de locatie vormt een mooi laatste puzzelstukje in een groot mozaïek en past daarmee goed binnen de visie van gemeente Winterswijk. De diversiteit aan functies, stedenbouw, architectuur en doelgroepen eromheen komen terug in het plan wat haar eigen mozaïek aan woningen heeft. Het bevat een heel divers woningbouwprogramma voor allerlei doelgroepen en uiteraard wordt er gasloos gebouwd. Het plan biedt tevens voldoende openbare, groene ruimte om aantrekkelijk te zijn om te ontmoeten, dus voor sociale duurzaamheid. Bovendien ontstaat hierdoor geen extreme dichtheid, waardoor zaken als hittestress en problemen met water worden voorkomen. “We stellen niet direct eisen aan duurzaamheid, maar dagen wel uit. De achterliggende visie is dat als we partijen zelf de ruimte geven om met iets te komen waarvan zij zeggen dit is passend bij de locatie en uitvoerbaar voor ons, je vaak meer krijgt dan dat je zelf in regeltjes zou hebben opgenomen. Zover is het nu nog niet, maar ik heb het volste vertrouwen in de verdere uitwerking van het plan!”, aldus Gerard.
Minder rituele dansen
Zijn er nog belangrijke leerpunten? Gerard antwoordt: “Het gehele proces is bijzonder prettig en soepel verlopen. Ik zie wel een belangrijk leerpunt voor de hele beroepspraktijk en dat is: samenwerken vanuit vertrouwen. Je kunt zeggen: vertrouwen moet je eerst verdienen. Maar mijn mening is: begin met vertrouwen. Je kunt altijd nog de deur dichtdoen op het moment dat het vertrouwen beschaamd wordt. Samenwerken vanuit vertrouwen is helemaal niet moeilijk, werkt uitermate plezierig en je gaat sneller naar een eindresultaat toe. Minder rituele dansen alsof je tegenover elkaar staat kost ook minder inspanning. De insteek zou vaker moeten zijn: we staan met de neuzen dezelfde kant op en we proberen er iets goeds van te maken. Daar geloof ik persoonlijk in en dit past ook bij gemeente Winterswijk. Dit is in dit traject ook vanaf de eerste bespreking al het gevoel geweest. Het is gewoon hartstikke leuk hoe we ermee bezig zijn. Zowel het proces zelf als het resultaat worden zeer gewaardeerd. Als je vervolgens ziet dat er in de reeds georganiseerde participatiebijeenkomst ook enthousiast gereageerd wordt, dan heb je wel wat bereikt met elkaar!”
NB:
Het interview richt zich met name op de periode tot aan het goedkeuren van het door Janssen de Jong Projectontwikkeling ingediende principeverzoek. Sindsdien is inmiddels meer dan een jaar verlopen. Is de goede en vlotte start dan gevolgd door een moeizame tweede fase? In zekere zin wel. De samenwerking met de gemeente is nog steeds prima, maar het plan moet wel aangepast worden door de betaalbaarheidsregels die inmiddels demissionair minister De Jonge hanteert. Daardoor worden bijna 80 woningen later gerealiseerd. De plannen zijn en worden aangepast, maar de financiële rek is niet onbegrensd. Dat betekent opnieuw onderhandelen totdat we een plan hebben dat ook weer aan de wensen van de gemeente voldoet én aan de eisen van het ministerie.