Flexwonen

Breda

  • ProgrammaCirca 120 tijdelijke woningen
  • StatusIn ontwikkeling
  • Partner(s)Wonen Breburg, Revolve Development
  • OntwerpFaam Architects
  • BijzonderhedenTijdelijke woningbouw, modulair bouwen, participatie
Tom van der Horst Meer weten? Bel Tom

Op het gebied tussen de Kapittelweg en Frankenthalerstraat in Breda komen circa 120 tijdelijke woningen. Dit plan draagt bij aan een steeds groter wordende behoefte aan tijdelijke woningbouw. Op deze locatie kan daarin relatief snel worden voorzien. Voordelen van tijdelijke woningbouw zijn: dat planologische procedures sneller doorlopen kunnen worden waardoor mensen eerder een woning hebben en en er gebouwd kan worden op locaties die minder geschikt zijn voor permanente woningbouw. De uitdaging van een tijdelijk project zit hem in de financiële haalbaarheid. Door de tijdelijkheid van de locatie is het verkrijgen van een financiering lastiger en de terugverdientijd korter. Door verder in de toekomst te durven kijken en te anticiperen op herplaatsing van de woningen wordt dit project gerealiseerd. 

Met dit project dragen we bij aan de oplossing van het woningtekort. Het plan richt zich vooral op één- en tweepersoonshuishoudens, zoals starters op de woningmarkt of mensen die een urgente woonvraag hebben, bijvoorbeeld als gevolg van een echtscheiding. De woningen variëren tussen de 25 m² en 45 m² en vallen in de sociale en middeldure huurcategorie. De woningen blijven 15 jaar op deze plek staan. Na deze periode komt hier een bedrijventerrein en worden de woningen verplaatst. Doordat de woningen op een duurzame wijze in een fabriek geproduceerd worden besparen we CO₂-uitstoot. 

Samen met De Wijde Blik doorlopen we een intensief participatietraject met de directe omgeving en andere belanghebbenden. Door te vragen naar wat er speelt en de omgeving te betrekken bij het ontwerp komt er niet alleen een breder gedragen plan, maar ook een beter plan. 

Dit project is een gezamenlijke ontwikkeling met Wonen Breburg en Revolve Development.

Gerelateerd nieuws