Wonen aan de Sterrewacht

Leiden

  • Programma12 herenhuizen, 3 cottagewoningen, 1 poortwoning, 14 appartementen, ondergrondse parkeergarage met 53 plaatsen
  • StatusOpgeleverd
  • OntwerpWAM Architecten
  • UitvoeringUBA Bouw B.V.
Eric de Leeuw Meer weten? Bel Eric 088-355 9507

Het project Wonen aan de Sterrewacht in het historisch hart van Leiden was vrijwel direct uitverkocht. De ligging is natuurlijk uniek: in de binnenstad aan de Witte Singel en naast de Oude Sterrewacht en de Hortus Botanicus. Vanuit het penthouse in de woontoren kun je zelfs de duinen bij Katwijk zien! Wat ook heeft bijgedragen aan het succes was onze keuze voor de toonaangevende architect Wilfried van Winden van WAM Architecten uit Delft. Bekend van de gestapelde Zaanse huisjes van het Inntel Hotel in Zaandam. Zijn sierlijke architectuur met oog voor detail zorgt voor grote herkenbaarheid en een sterke eigen identiteit. In de gevel heeft hij tal van verwijzingen naar sterrenbeelden en planeten opgenomen.

Respect voor het verleden

Aan de Sterrewacht is met respect voor het verleden ontwikkeld. Bijvoorbeeld door het harmonieus inpassen van de nieuwe ontwikkeling in de historische setting. Ook de aanwezigheid van archeologische vondsten, zoals de oude stadsmuren van Leiden, vereiste een zorgvuldige aanpak. Voorheen stond hier het laboratorium van de Universiteit Leiden. In de grond zijn nog fundamenten en oude elementen van het voormalig laboratorium van de universiteit aangetroffen. De oude voordeur is bijvoorbeeld hergebruikt en zorgt voor een blijvende verbinding tussen oud en nieuw.

Gezien de complexiteit en de belangen van omwonenden, de universiteit en de gemeente was een zorgvuldige communicatie van doorslaggevend belang.

Relevante expertise